tisdag 15 februari 2011

Jorden är inte överbefolkad - men ytan och resurserna snedfördelade

I en insändare i tidingen metro stod idag att jorden var överbefolkad osv. Men att jorden är överbefolkad är bara en myt. Gränserna hindrar fri spridning och västs överkonsumtionen (som 3e världen tar efter) gör att vi inte tillgodoser världens fattiga med den mat de behöver. En kossa med EU-bidrag får 35 000 om året. Hundramiljontals människor lever på en tiondel av det. Tänk om vi åt gröder istället då skulle resurserna vi slösar på korna kunna tillgodo se alla flera gånger om.

English: In the newspaper metro they published a letter from a reader today stating the world was overpopulated and so on. But that earth is overpopulated is just a myth. The real problem isn't space it is that the borders prevent the free travell and West's over consumption (as 3rd world takes after) means that we do not provide the poor with the food they need. A cow with EU funding can get up 35 000 a year in benefit money. Hundred Millions of people live on a tenth of it. Think of what would happen if we started eating ate crops/and vedgitables instead of meat. Think of how mutch resources who would be saved. We could probably get the same nutrition for 10% of the natural recourses of nuturing the cattle (who are fed to become our meat).

1 kommentar:

  1. Visserligen en gammalt inlägg men ändå ett viktigt ämne. Jag kommer visa på några sätt att världen är överbefolkad eller åtminstone är på god väg att bli det med den nuvarande trenden.

    Om man räknar på att vi blir 9 miljarder människor 2050 och beräknar vilket ekologiskt fotavtryck som är hållbart med en sådan population så kommer vi i genomsnitt kunna konsumera som den genomsnittlige invånaren i dagens Indien. Då kan man fråga sig om alla kommer att acceptera detta för man måste även väga in det. Med färre människor blir den genomsnittligt hållbara livsstilen större och det blir mindre krav på världens medborgare.

    Det andra perspektivet är ur ett regionalt perspektiv, en mängd länder - exempelvis Rwanda, Indien och Bangladesh har länge haft problem med en växande befolkning och det är många andra länder i samma situation. Är det rätt av oss i väst att förneka att det finns ett överbefolkningsproblem när de själva anser det?

    Studerar man konflikter runt om i världen så kan man se att kraftig befolkningstillväxt är något som kan bidra till politisk instabilitet och en mängd problem.

    I en energi- och vattensnålare värld så måste varje land bli bättre på att försörja sig själv och räknar man på befolkningsmängd i förhållande till ekologisk bärkraft så är det många länder som faktiskt är överbefolkade, långsiktigt kan det även gälla länder inom EU. I Afrika och Mellanöstern är det fortfarande många länder med alldeles för höga födelsetal.

    Sen har vi det ekocentriska perspektivet, många andra arter utrotas nu pga att vi har alldeles för många människor. Sen kan jag hålla med om att snedfördelningen av resurser ibland är ett hinder för att begränsa befolkningstillväxten. Dock har fattiga Bangladesh visat att man trots extrem fattigdom kan få ned födelsetalen.

    SvaraRadera